tekoče recenzije lost & found

Recenzije

Rise Against

RPM10

Založba: Fat Wreck Chords
Leto izdaje: 2013
Format: cd/lp


Datum objave: 09.06.2013

Rise Against je skupina, ki je nastala iz pepela skupine 88 Fingers Louie in se dvignila veliko višje kot je to uspelo njihovim predhodnikom. Album, ki ga imam pred sabo nosi naslov RPM10 in je pravzaprav reinkarnacija albuma Revolutions per Minute, ki je izšel leta 2003, se pravi, da letos praznuje okroglo obletnico. In prav zato je nova različica albuma poimenovana RPM10.


Pred desetimi leti so Rise Against bili samo še eden izmed bendov na Fat Wreck Chords. In prav ta album jim je pomagal, da so prerasli okvire neodvisnih založb in se podali na neznano pot k velikim založbam/koorporacijam. Prav slednje v besedilih mnogo krat kritizirajo in se jih skušajo rešiti na tak ali drugačen način. Čeprav gre za isti album so se pri Fat Wreck potrudili in nam ponudili malenkostne izboljšave (ki bodo slišne le tistim, ki album poznajo do najmanjših potankosti). Pesmi so dobile novo (izboljšano) zvočno podobo, nekoliko so jih spolirali in zraven dodali še demo posnetke 10 pesmi. Predvsem demo pesmi so za tiste fene, ki so pesmi kupili že ob prvotni izdaji in jim je sedaj omogočen vpogled tudi v še ne popolnoma dokončane izdelke. Pesmi vsekakor zvenijo nekoliko bolj surovo (pomislite na The Unraveling) in opaznih je nekaj manjšh sprememb besedil. Album je prikladen predvsem za za vse mlajše oboževalce te, sedaj že bolj rock skupine, saj bodo v izboljšani produkciji lahko poslušali kaj je njihove idole dvignilo do stopnice na kateri stojijo dandanes. Rise Against so po izdaji tega sedaj že legendarnega albuma hitro pridobivali na prepoznavnosti in krog poslušalcev se je neizmerno hitro širil. 

Po dolgem času so me spet opomnili zakaj sem ob izdaji bil povsem zaljubljen v zvok skupine, saj imajo vse kar sem takrat v glasbi iskal. Melodičen punk hardcore v naspidirani izvedbi, z odlično glasbeno podlago, še boljšim vokalom in besedila, ki te opomnijo, da čeprav na svetu ni vse tako kot bi moralo biti, da se še kljub temu najdejo stvari, ki to sliko vsaj nekoliko polepšajo. 

Še vedno se dobro spomnim dneva, ko je prednaročeni cd prispel iz Amerike in kako je bilo prvo poslušanje ob listanju knjigice. Ko sem že pri knjigici; tudi ta je doživela olepšavo, saj so dodana mnenja članov benda in tistih, ki so posrkbeli za izdajo, kar je vsaj meni vedno zanimivo branje. Ali je album zahvala tistim, ki so s skupino takorekoč že od samega začetka ali pa so vzroki kateri drugi, presodite sami. Zase lahko povem, da mi je ponovna izdaja všeč, saj mi prejšnji cd že kar nekaj časa poskočno preskakuje.


Avtor: MiKs

« nazaj