tekoče recenzije lost & found

Recenzije

Shield

Build me up... melt me down

Založba: Desperate Fight
Leto izdaje: 1994
Format: CD

Ocena: 8.5/10
Datum objave: 21.04.2011

Švedi Shield so eden izmed bandov, ki so se mnoga leta vrteli v mojem cd playerju, v določenih obdobjih tudi vsak dan. Odkril sem jih naključno, ko sem listal po takratnem mailorder katalogu založbe We Bite in v opisu je pisalo, da igrajo mešanico med Shelter in Entombed. Takrat sem ravno odkrival švedsko death metal sceno; za nekoga, ki ima rad hardcore in se zanima za metal viže, je bila to odlična kombinacija in temu je sledila obvezna nabava EP-ja.

Nisem dobil, kar so mi v katalogu obljubljali, ampak nekaj povsem drugega, pet komadov nabitih z nalezljivo energijo in pravo dozo rahlo metaliziranega new school hardcora (kot se mu je takrat reklo).

Teh pet komadov ni nič inovativnega ali pa presežek takratne produkcije. Čar tega izdelka je to, kako se melodije rahlo metaliziranih kitar in zanimivi aranžmaji pesmi zlijejo z emocionalno odkričanim in na trenutke govorečim vokalom, podkrepljenim s teksti, kot je tale delček iz pesmi Snowman Blues "I'm the snowman you're the sunshine please, clear up the darkness make spring & summer in my heart".Odlična kombinacija glasbe in tekstov. Brez dvomov so se spogledovali z ameriškimi bandi, kot so Outspoken, in melodijami zgodnjih Lifetime ter dodali nekaj svojega hladnega neposladkanega švedskega feelinga. Veljali so za enega zanimivejših bandov takratne hardcore scene v Umeaji, še posebnej zato, ker so člani šteli v povprečju komaj rosnih 15 let.

Po tem mini CDju so izdali še album "Vampiresongs" (o katerem mogoče kdaj drugič), krožili so tudi flyerji za mini album s šestimi komadi, ki ni nikoli ugledal luč sveta, saj je band na našo žalost prej razpadel. Shield je definitivno eden izmed bandov, ki je spremenil moj pogled na takratno hardcore sceno in v meni vzbudil še večje zanimanje za skandinavsko glasbeno gibanje.Avtor: v.

« nazaj