Novice

Borghesia napoveduje novo ploščo s singlom Ljubljana spi

Moonlee Records predstavlja prvi singel 'Ljubljana spi' iz novega studijskega albuma 'Proti kapitulaciji' pionirjev slovenske elektronske glasbe in video umetnosti Borghesia. Album izide 23. oktobra 2018 pri slovenski založbi Moonlee Records v digitalnem formatu, na CD-ju in kot dvojna vinilna plošča.

'Proti kapitulaciji' temelji na vsečasni poeziji kraškega vizionarja Srečka Kosovela (1904-1926). Njegove še preveč aktualne besede so bombe, ki so padale po sterilnem parlamentarizmu in malomeščanstvu. Danes so ponovno oživljene v glasbi Borghesie, ki s Kosovelom v en glas vztraja v geslu “odprite muzeje za nacionalizem” in druge mrtve ideje.

Singel 'Ljubljana spi' je igriva in zadušljiva industrial rock koračnica, ki se ponaša z značilnimi libidinalnimi gruvi. Komad odseva prvobiten industrial karakter albuma. V parniški sireni in drugih konkretnih zvokih slišimo odmeve futurističnega manifesta Umetnost hrupa Luigija Russola. Vzdušje zaznamuje paranoična bas linija, ki se spiralasto vzpenja proti vrhuncu. »Vse telefonske zveze pretrgane,« vzklikajo vokalisti, preden obnemijo ob spoznanju: »O, saj je brezžični!«
'Ljubljana spi' je znamenje nevihte, ki lebdi nad spečo Evropo, ter srhljivi simbol sorodnosti Kosovelovega in našega časa.

Borghesia ob izidu novega albuma v organizaciji Moonlee Records in Layerjeve hiše ter Dvocikla pripravlja dva promocijska koncerta. Prvi se bo zgodil v torek, 30. oktobra 2018, v Prešernovem gledališču Kranj, drugi pa v petek, 2. novembra 2018, v Stari mestni elektrarni v Ljubljani.

 


« nazaj