Kolumne

Lagwagon, 16.11.2019, Kino Šiška

Ljubljana je ponovno gostila enega izmed stebrov FatWreck založbe in ene izmed kraljev kalifornijskega melodičnega punka, Lagwagon. Skupina si je za tokratno turnejo izbrala nadvse zavidljivo družbo švedskih kolegov Satanic Surfers. V Ljubljani so se jim pridružili še domači Alo!Stari in The Fair Do’s.

The Fair Do’s je pripadla čast, da otvorijo to punk rock poslastico. Skupina je za slovensko publiko oz. mogoče boljše povedati na slovenskih tleh že nastopila, saj jih je gostil Punk Rock Holiday in kot takrat so tudi ta večer pokazali svoj brzeči melodični pogled na svet. Predskupina, ki je popolnoma dopolnjevala stil glavne skupine večera.

Večer so nadaljevali slovenski Alo!Stari. Skupine še nisem imel priložnosti ujeti v živo, zato sem bil še posebej vesel ob pogledu na seznam bendov. Skupini se pozna, da so ze izkušeni mački slovenskih in tujih odrov. Nastop, ki temu povsem pritiče. Predstavili so vse hite, ki si jih je možno ogledati preko spletnih ponudnikov videospotov in poslušati tudi na različnih slovenskih radijih. Paradna Nea Vem Kam je seveda, kot se spodobi zaključila večer te mariborske godbe. Če je govora že o MB, seveda imajo obstaja pesem, ki je namenjena tudi domačemu mestu, za katero so razložili, da je čisto normalno biti ponosen na to od koder izviraš. Med komadi sta se znašli tudi dve priredbi, ena slovenska in ena tuja. Maček Muri je zastopal slovensko stran in poskrbel za vsesplošno rajanje in popevanje, medtem, ko so tujega avtorja Nathana Graya in pesem As The Waves Crash Down prevedli v slovenščino. Kar seveda ne gre pozabiti omeniti, skupina za razliko marsikatere druge slovenske skupine prepeva in se izraža v slovenskem jeziku. Ali jim bo uspelo zapolniti vrzel, ki vlada v slovenskem punk rocku bo pokazal čas.

Sledili so švedski veljaki Satanic Surfers. Nastop Satanic Surfers je v precejšni meri odvisen od Rodriga, pevca in bobnarja skupine. Ko je on v dobri formi, je koncert pravi užitek in obratno. Ta večer je skupina pokazala energijo, ki ji premorejo in nastop je bil odličen, tako za bobni kot pred njimi. Začeli so s pesmijo The Usurper, ki je tudi prva pesem zadnjega albuma Back From Hell. Skupina je uigrana mašina, ki odre trese ze več kot 25 let. Brez odvečnih besed drvijo skozi seznam pesmi, ki so si ga zastavili za ta večer. Skupina nam je med drugimi ponudila tudi Sunshiny Day, Catch My Breath, Even if Time Stood Still, Nun, Tribute, Paying Tribute in seveda Head Under Water, ki je bila zadnja pesem nastopa.

No, čas je bil še samo za zadnji bend večera, bend zaradi katerega je večina ljudi v dobršni meri napolnila Kino Šiska. Ozadje je krasil veliki bener s sliko najnovejšega albuma skupine (že enajstega po vrsti), ki je izšel nedavno in je naslovljen Railer. Kot pričakovano je skupina namenila kar nekaj časa temu izdelku, ki še me iskreno povedano ni povsem prišel v uho. Kot se spodobi so začeli s pesmijo The Suffering iz malo prej omenjenega albuma. Skupina je preigrala že vse svetovne odre in seveda se pozna, da imajo nastop premišljen do najmanjše potankosti. Vendar pa pri Lagwagon vedno obstaja možnost, da pevec Joey ni pri najboljših vokalnih sposobnostih in tudi tokrat je bilo v njegovem glasu slišati, da pač žal ni najboljše pripravljen. Na srečo zadeva ni bila zelo moteča in nastop skupine zaradi tega ni preveč trpel. Skupina nam je postregla z vsemi hiti, ki jih od njih gre pričakovati, od Violins, Falling Apart, Sick, Know it All, May 16 in ostalimi. Med koncertom je publiki uspelo Joeya tudi zvrniti, oz. zvleči med publiko, kar pevcu ni bilu najbolj po godu. Ker je ta večer Joey praznoval tudi rojstni dan, je skupina med nastopom to tudi večkrat izpostavila. Po dobri uri so se poslovili s pesmijo Razorn Burn in zapustili oder. Organizator je pred bisom pripravil manjše presenečenje za slavljenjca. Kot smo izvedeli, je rojstni dan praznoval tudi član Satanic Surfers, basist Andy. Vsak odnjiju je dobil svojo torto in kot se spodobi jo je Joey tudi poskusil in izgledalo je kot da mu je všeč. Nakar je začel z uvodom v pesem Alien8 brez katere si je koncert Lagwagon skoraj nemgoče predstavljati. Making Friends in Stokin’ the Neighbors sta zaključili punk rock veseljačenje in bili res zadnji pesmi večera.

Skupina Lagwagon še vedno izdaja kvaliteten punk rock in vsak njihov koncert je zagotovo za obiskati, pogledati in poslušati, posebej če jim družbo delajo eminentni Satanic Surfers.


« nazaj