Kolumne

Me First and the Gimme Gimmes, 17.06.2019, Kino Šiška

Še enkrat je organizator Gala hala poskrbel za obisk skupine Me First and the Gimme Gimmes v Ljubljani. Če se nisem zmotil, so Ljubljano obiskali četrtič. Tokrat so za ogrevanje poskrbeli člani domačih zasedb Odprava zelenega zmaja in Super Action Heroes. Na žalost sem dodobršen del programa obeh skupin zamudil, zato o predskupinah kaj dosti žal ne morem komentirati. Uspel sem ujeti le dve pesmi the Flasha, Batmana, Robina, Spidya in Supermana. Ska punk skupina, ki je prav tako odigrala eno priredbo in kot dodatno zabavo ponudila izstrelitev konfetov nad publiko.

 

Kar se tiče supine Me First and the Gimme Gimmes, sestoji iz samih prekaljenih članov legendarnih punk rock skupin, čeprav je tokratna zasedba bila malo premešana. Namesto Jaya Bentleya na basu, ki je zadnja leta skoraj povsem nadomestil Fat Mika je na tokratni turneji nastopil CJ Ramone, ki si je kruh služil tudi pri The Ramones in kitarista Joeya Capa je tokrat nadomestila Stacey Dee iz skupine Bad Cop Bad Cop. S tema dvema menjavama je skupina zagotovo izgubila na bolj ali manj humorističnih nastopih “originalnih” članov Gimme Gimmes.

 

Pa se lotimo kar nastopa te super skupine. Pri glasbenem nastopu se menjava članov ni poznala in dobro mešanico žanrov, ki se seveda združijo v punk rock je zasedba odigrala nadvse solidno. Ponudili so nam priredbe countrya, popa, r&b, pesmi, ki so jih v orignalu predstavile dive in še kaj se je našlo na meniju ta večer.

 

Kot se za skupino takega kova tudi spodobi, so oblečeni priložnosti primerno, tokrat je to pomenilo brezmadežno belo opravo, z roza dodatkom. Kaj to pomeni? Hlače in sako so bile beli, srajce pa bleščeče roza.

 

Kot je povedal pevec skupine Spike, so Gimme Gimmes edina prava zasedba, ki igra priredbe in kot je napovedal pred skoraj vsakim komadom, da slučajno ne bi koga presenetilo, je vsak sledeči komad bil, kakopak, priredba. Skupina poskrbi za zabavo pri starejših kot tudi mlajših, kar se je odražalo pri obiskovalcih, saj so se koncerta udeležili tudi malo starejši poslušalci. To seveda podpiram saj punk rock glasba povezuje vse generacije in načeloma ne izključuje. Skupina je odigrala nekak prerez vseh albumov. Naj samo omenim nekaj komadov, ki so ogreli naša srca, pete, boke in še kak drug del telesa: Believe (Cher), Heart of Glass (Blondie), Me and Julio down by the Schoolyard (Paul Simon), Straight Up (Paula Abdul), Don’t Cry for Me Argentina (Evita), Karma Chameleon, Leaving on a Jet Plane (John Denver) Uptown Girl (Billy Joel), Over the Rainbow (the Wizard of Oz), Rocket Man (Elton John), Summertime (Porgy and Bess), I will Survive (Gloria Gaynor), End of the Road (Boyz 2 Men). Zadnja pesem je seveda napovedala konec koncerta in našega druženja.

 

Med koncertom je Spike radodarno delil priredbe in skoraj vsak izmed nas je dobil kako, čeprav je kakemu posamezniku odklonil priredbo in ni mi jasno s čim so se mu določeni obiskovalci zamerili. Da so se Gimmes v vsem tem času obstoja zresnili je vidno tudi iz napredka pri izdelavi kulise, saj so tokrat sceno krasili obseki v obliki božičnih krogel, z njihovim logom. Zakaj napredek? Na eni izmed turnej v prejšnjem desetletju je kuliso krasil zgolj in edinole kartonasti krožnik za piknik. Priznam, logo skupine je pa že tudi takrat bil lično izpisan.

 

Pod črto, še en zabaven večer v ritmu komadov, ki jih bolj kot ne poznamo vsi. Mogoče res ne v celoti in do potankosti, ampak to so komadi, ki so zaznamovali pop kulturo skozi desetletja in je prav, da se jih ljudje spomnijo. Naj bo to v punk rock preobleki ali original, kakor je komu volja. Četudi je bend odletel z raketo preko mavrice, za njimi ne bomo jokali, saj smo prepričani, da se bodo vrnili, ker za njih to zagotovo ni konec poti in bodo preživeli!

 

Mitja Kšela


« nazaj