Kolumne

Dag Nasty in Pears na Orto Festu, 24.4.2016

Nič kaj nenavadnega ni, ko se bendi odločijo, da se podajo na evropsko turnejo. Vsekakor je pa to presentljiv podatek za skupino, ki obstaja že več kot trideset let. Očitno je želja predstaviti živi nastop prevlada in hvala stvaritelju, da je temu bilo tako. Dag Nasty so pokazali, da za dober nastop ni pomembna mladost, ampak volja. Kot predskupino so si izbrali bend, katerega povprečna starost je mlajša kot sam obstoj glavne skupine. Pridružili so se jim Pears.

Pears so mlada skupina, nastala leta 2014, prihajajo iz mesta New Orleans, ZDA. Pears so nam predstavili svoj pogled na glasbo, kjer mešajo pop punk in hardcore prvine. Osebno so mi pop punk deli preveč pop in hardcore deli premalo hardcore. Mogoče je prav ta mešanica recept, ki jih je privedla do založbe Fat Wreck. Skupina je nedavno izdala drugi album, Green Star, ki so ga predstavljali na tej turneji. Če se nekako vseeno lahko glasbeno povežem s skupino, mi nastop nikakor ni ustrezal. Skupina ima svojevrsten nastop, ki pa mi žal deluje vsiljeno in nastopaško, nekako preveč izumetničen. Predvsem pri pevcu Zachu je opaziti to neprepričljivo nastopaštvo, medtem, ko so ostali člani v mejah sprejemljivega. Pears so tik pred zdajci evropske turneje zamenjali basista, ki je zato na odru vseeno bolj statičen kot kitarist, a boljše ta skrajnost. Pears so v dobrih 25 minutah predstavili svojo poskočno glasbo in nam postregli z novejšimi in tudi pesmimi iz prvega albuma Go to Prison. Člani skupine niso nič kaj sramežljivi, ko odrsko govoričenje nanese na droge. Med samimi pesmimi so zelo aktivno iskali kakršnekoli droge in spodbujali obiskovalce, da kupimo majice ali glasbo, obenem pa tam pustimo morebitne odvečne droge. Kako smo lahko prepričani, da se niso šalili? Ker so to omenili prevečkrat, da bi sploh kdo še lahko verjel, da je bilo to izrečeno v šali. Kar se tiče pesmi so nam predstavili naslednje: Victim to be, You’re Boring, Breakfast, Sychophant, Cumshots, The Flu, Hinged by Spine, Green Star in zagotovo še kakšno, ki sem jo pozabil.

In že je bil čas za glavno skupino večera Dag Nasty. Skupina, ki je svojo pot začela leta 1985 in praktično deluje vse od takrat, a res, da s premori. V tem času so zamenjali že lepo število članov, ampak za prvo evropsko turnejo so se zbrali originalni člani, ki so nedavno skupaj posneli tudi ep. Skupine ne gre kaj posebej predstavljati, naj samo omenim skupine v katerih so člani igrali ali še igrajo: Minor Threat, All, Down by Law, Bad Religion, DYS, Swizz, Bloody Mennequin Orchestra,... Skupina igra klasični melodični hardcore stare šole in prihajajo iz ameriške zvezne države Washington D.C. Tesno so sodelovali z nadvse pomembno založbo Dischord Records, pri kateri so izdali tudi že prej omenjeni ep, ki nosi naslov Cold Heart. Na ploščku sta dve pesmi: Cold Heart in Wanting Nothing, obe sta tudi bili izvedeni ta večer. Članom se pozna, da so na sceni prisotni že več desetletij, saj je nastop izpeljan natančno in brez kakršnihkoli zapletov. Občinstvo je prvo turnejo sprejelo zelo dobro, saj je kar nekaj koncertov bilo razprodanih, ta v Ljubljani žal ni bil eden izmed teh. Vendar tudi to ni pokvarilo vzdušja same skupine ali obiskovalcev. Skupina je brez odvečnega govoričenja odigrala blizu 20 pesmi in čutiti je bilo, da so na odru zaradi glasbe same in ne zaradi katerih drugih faktorjev. Če bi igrali zaradi denarja, bi bilo bolj smiselno, da to počnejo s katero svojo drugo skupino, saj bi tako pritegnili večje množice in posledično več denarja. Super je videti, ko pesmi napisane pred 30-imi leti še vedno prebudijo publiko in privedejo do skakanja z odra in veseljačenja pod njim. Skupina je posegla po materialu, ki je bil posnet s trenutnim pevcem Shawnom, kot tudi po tistem, ki so ga napisali z drugimi pevci. Slaba ura zabave je minila prehitro in že je bil čas za dodatek. Predzadnjo pesem so posvetili pevcu skupine Government Issue, John Stabbu, ki se bojuje z rakom in njemu v čast odigrali Understand. Dokončno so večer zaključili s pesmijo Never go Back. Med drugimi so igrali tudi pesmi Ghost, original v izvedbi skupine Swiz in Little Friend od Minor Threat. Če koga zanima naj omenim še nekaj pesmi, ki so jih odigrali: I’ve Heard, Under Your Influence, Can I Say, Cold Heart, Trying, Safe, Fall, Ghost, One to Two in tako naprej.


Mitja Kšela

 


« nazaj