Kolumne

Mindset, 12.2.2016, Berlin

Hardcore bendi pridejo in grejo, so kot gobe po dežju. Nekateri posnamejo samo demo in nato o njih ni več duha ne sluha. Da bend preživi dobrih 7 let je v hardcore letih ogromno. Zadnja leta je nekako že navada, da se bend odloči o razpadu premišljeno in jim to omogoči dostojno poslovitveno turnejo. Prav to se je zgodilo s skupino Mindset, ki prihaja iz mesta Baltimore v ZDA. Skupina je začela igrati leta 2007, a prav plodoviti niso bili. V času svojega obstoja so posneli zgolj en album in dva kratkometražna izdelka. Kakorkoli že, skupina se je konec lanskega leta odločila, da ime Mindset upokojijo in tako so se že lani začeli poslavljati od svojih prijateljev in fenov po svetu. Vse skupaj so si izbrali 15 mest po svetu in pot se bo zaključila maja. Februarja je tako na vrsto prišla tudi stara celina in s tem zadnja priložnost, da se tudi mi poslovimo od Mindset.

Veliko priložnosti skupina na svoji zadnji evropski turneji ni ponudila, saj so se tukaj zadržali samo za valentinov vikend. Čisto točno je to pomenilo, da je skupina odigrala dva koncerta v Nemčiji in enega v Veliki Britaniji. Sam se odločil ujeti koncert v Berlinu, ki je bil prvi izmed treh. Koncert se je odvil v Cassioppei, v petek 12.2.2016, kar je nekakšna Metelkova Berlina. Koncert je bil razprodan, kar se za enega izmed zadnjih seveda spodobi in je bilo pričakovano. Veliko je bilo tujih obiskovalcev, saj so na koncertu poleg Nemcev bili tudi Italijani, Madžari, Poljaki, Finci, Američani, Angleži, Norvežani, Belgijci in še kakšna narodnost bi se našla. Seveda je bila pisana tudi družba nastopajočih. Na odru so se zvrstile skupine Primitive Life iz Nemčije, Insist iz Anglije, For Pete’s Sake z Norveške in seveda, glavna skupina večera Mindset.

Koncert se je začel hitro po 20. in na odru so bili pripravljeni Primitive Life. Kot domačini so imeli nekaj lažje delo, a so vseeno od vseh nastopajočih najmanj izkušeni. Svoj čas (dobrih 15 minut) so izkoristili dobro in dodobra prebudili predvsem berlinski del občinstva, ki je v nastopu precej uživalo. Mlada skupina še svoj prostor na evropski sceni išče, a če bodo nadaljevali s prikazanim zanosom, se za napredek ni bati.

Koncert so nadaljevali še eni mladci, a tokrat angleškega porekla. Insist kot svoj dom navajajo Manchester in so pred kratkim postali varovanci založbe React Records, ki je založba pevca skupine Mindset. Prepoznavnost skupine je bila precej večja kot pri Primitive Life, kar se je lepo pokazalo še na boljšem sprejemu in poznavanju pesmi. Skupina ostaja v okvirih hitrega youth crew hardcore, z nadvse prijetno odrsko prezenco, ki se je ne sramovali niti kakšni bolj izkušeni nastopajoči. Skupina je zelo mlada, kar nam pove tudi dejstvo, da so demo izdali poleti leta 2014. Prav tako ne skrivajo kdo jih je navdušil za igranje te zvrsti, saj so se Youth of Today poklonili tudi s priredbo. Skupina je lahko ponosna na dober odziv, saj ni pogosto, da se tudi manj znane skupine sprejme s takim navdušenjem. Seveda so se zahvalili skupini Mindset za priložnost igranja na tem koncertu in za izdajo njihovega naslednjega izdelka. Pevec je tudi sentimentalno povedal, da je igranje pred njegovo najljubšo hardcore skupino precej sladko, a z grenkim priokusom, ker se skupina pač poslavlja.

For Pete’s Sake so na koncert prišli iz Osla na Norveškem. Skupina je vskočila kot nadomestek za True Identity, ki so bili sprva oglaševani kot predskupina, a se je na žalost nekaj zalomilo. For Pete’s Sake so od vseh nastopajočih najbolj izkušeni, vendar je pevec nekajkrat poudaril, da je čutiti nervozo, saj je priložnost igrati pred Mindset na enem izmed zadnjih koncertov velika priložnost tudi za njih. Skupina For Pete’s Sake je prav v tem času izdala svoj prvenec In Faith and Loyalty, katerega so nam tudi predstavili in ta koncert je služil kot predstavitev albuma v živo. Seveda obstaja čisto logična razlaga zakaj je skupina iz daljne Skandinavije prišla samo za ta koncert, album so prav tako namreč izdali na založbi React Records. Moram priznati, da je album skupine nadvse zanimiva glasbena izkušnja, saj skupina povzame tisti čas, ko je hardcore bil čisto preprost in ga nadgradi s skoraj že metalskimi kitarskimi solažami. Kot so povedali tudi sami, je skupina vzklila na pogorišču skupine Sportswear in po slišanem lahko trdim, da se glasba ni spremenila veliko. Sportswear so veljali za velikani evropske hardcore scene, saj so v svojem času igrali z bendi kot so Floorpunch, Hands Tied, Ten Yard Fight in prvenec izdali pri založbi Supersoul, ki je založba Raya Cappa iz Youth of Today, a vseeno jih kot For Pete’s Sake ljudje še morejo sprejeti. Nastop te skupine je doživel najslabši sprejem tega večera, upravičeno ali ne, težko sodim.

Po smo ponovno pri Mindset. Kot vedno, je tudi tokrat pred zadnjim nastopom večera bilo čutiti posebno energijo. Razprodana Cassiopea je bila tik pred vrenjem in je eksplodirala v samem trenutku, ko so se na odru prikazali Baltimorski možje. Za celih 25 minut, kolikor je trajal koncert je hala dihala s skupino in jim jedla iz roke. Vso pozitivno energijo je težko zajeti z besedami. Ko sleherni posameznik komaj čaka, da se reši okov vsakdana in vsaj za ta kratki čas živi v danem trenutku in v sedanjosti. Večer je prinesel 11 pesmi, kar je za skupino, ki v povpečju igra kakih 17 minut ogromno. Četudi bi koncert trajal uro ali več, bi skupina težko odšla z odra z večjim nasmehom kot so to storili ta večer. Že po parih minutah je pevec imel okravljen obraz, a go to ni motilo kaj preveč. Oboji, skupina in obiskovalci so se hranili z energijo drug drugega in vse skupaj je  pripomoglo k neverjetno lahkotnemu in igrivemu vzdušju. Stagedivei in singalongi so se začeli nemudoma in ustavili ob zadnjem taktu skupine. Kljub nenehnemu brezglavemu kaosu je bilo čutiti solidarnost in skrb za sočloveka, kar v tej sceni postaja bolj izjema, kot pravilo. Skupina je nedavno izdala svoj zadnji izdelek, kratkometražni plošček s tremi pesmimi. V veliko veselje mi je bilo, da so ta večer odigrali kar dve pesmi s tega izdelka, naslovno Nothing Less in Right Makes Right. Skupina je v svojem obstoju izdala en sam album, zato ni bilo dosti ugibanja kaj točno bodo igrali. Teme, ki se jih dotikajo v svojih besedilih so v skladu pričakovanj, saj se zavzemajo za čisto življenje brez drog in alkohola (straight edge), za dobrobit živali (poslušajte pesem Enough) in seveda tudi s preživetjem in skrbjo za sedanjost. Po dobrih dvajsetih minutah telovadbe so se dostajanstveno poslovili, povedali, da so verjetno prvič odigrali 11 pesmi, ker so ponavadi že po 7 dovolj iztrošeni, da končajo nastop. Pred zadnjo pesmijo One Step Beyond (ki je nadvse primerna, namreč govori o novih začetkih), so nas prijazno obvestili, da se na oder ne bodo vrnili, ker preprosto tega ne delajo. Res bi delovalo poceni, če bi to storili, po tem ko so tam pustili dušo in srce, seveda tudi nekaj krvi in mislim, da med obiskovalci ni bilo niti enega takega, ki bi od nastopa pričakoval več, oz. ne bi bil zadovoljen s prikazanim in slišanim. Tako se je od Evrope na najboljši način poslovila še ena skupina, katere pomembnost se bo zagotovo kazala še dolgo v prihodnosti. 

 Mitja Kšela


« nazaj