Kolumne

Direktno - zakaj in za koga v nedeljo

Za začetek si bom drznil biti malce šolski. Ker je beseda politika v očeh javnosti postala bolj ali manj sinonim za Zlo, se je treba vrniti na začetek. Politika je upravljanje in odločanje o skupnih zadevah. Kako to doseči, da bodo vsi v to vključeni, je drugo vprašanje. A dejstvo je, da skupno obstaja in je o tem potrebno odločati. Pred tem pa se o tem argumentirano pogovoriti, kaj so najboljše rešitve. Kolektivno pred individualnim. Pa čeprav se moramo vnajprej zmeniti, kaj je skupno. A tudi to je del politike.

Zato so nerazumne in docela neproduktivna jadikovanja nad tem, da nima smisla komurkoli dati glas na volitvah. Iz razloga, da itak bo vedno isto in da se bo vedno samo kradlo. In da vsakdo, ki se podaja na spolzki teren političnega udejstvovanja, išče v tem le osebne interese. Razumem lahko kritiko načina odločanja, ko z volitvami preneseš svojo moč odločanja na nekoga drugega za neko določeno obdobje. Posredna demokracija ima tu to veliko pomanjkljivost. A nerganja in cinizem o katerem govorim sploh ne pride do te točke podajanja kritike obstoječega sistema parlamentarizma. Prav ta pozicija večnega nergača potiska posameznike v jalovo zasebnost, v nezavedanje skupnega, v iskanje ozkih interesov. V družbo, ki nima več nič skupnega, in zapira prostor v ozke partikularne interese. In ki nas potiska v boj vseh proti vsem. Kar v času krize pomeni samo še kruhoborstvo.
Na volitve gledam samo kot na eno od oblik političnega boja, v katerem se lahko soočijo različne ideje in išče nove rešitve. Je pa to samo ena pojavnost demokratičnega življenja. Veliko pomembneje je v vsakdanjem življenju graditi skupno, zavedanje skupnega in prakticiranje demokracije. Vendar vse to še ne pomeni, da je potrebno bojkotirati vsakršne volitve. Ker s tem legitimiramo sistem, kateremu skušamo postaviti alternativo. Volitve so samo eno od orodij, da ne rečem orožij, za doseganje svojih ciljev. In tudi zaradi tega se je potrebno udeležiti volitev, če kandidira kakšna politična skupina, ki nam je v določenih točkah blizu ter si s tem želimo, da te skupne ideje pridejo do večjega izraza in pomena v javnosti. Kajti v politiki, tudi v revolucionarni, je pomembna propaganda.
Potrebno je torej odpirati prostor alternativam, ki bodo prinesle večjo moč posamezniku in s tem celotni skupnosti. In zato bom na volitvah podprl tiste, ki s svojo prezenco in idejami, lahko to najboljše počnejo. Zato bom v nedeljo glasoval za Združeno levico, ki že kot koalicija sledi ideji sodelovanja in skupnega iskanja rešitev za skupne zadeve. In ki daje upanje, da se ne bomo ukvarjali samo s sanacijo in kozmetičnimi popravki obstoječega sistema oz. samo izvajali navodila od drugod, temveč mislili in udejanjali pogoje za svobodnejše in boljše življenje za vsakogar. Ob tem, da se moramo zavedati, da je oddaja glasu samo eno dejanje. V ponedeljek je že priložnost za nove, še kako potrebne boje. 

 


« nazaj