Kolumne

Propagandhi, Shai Hulud, 25.4.2013 na Dunaju

Ne morem verjeti, da je minilo že več kot 10 let od kar sem si kanadske virtouze Propagandhi prvič ogledal v živo. Že takrat sem bil prepričan, da takega koncerta ne gre ponoviti. Vesel sem, da se tudi po tollikih letih dokaže, da še vseeno obstaja skupina, ki v nastop vloži več kot samo svojo energijo, ampak da v nastopu pusti del sebe. Tudi tokrat so se vrnili na prvotno mesto zločina, avstrijski Dunaj in kompleks Arena. Prav tako kot prvič, je tudi tokrat vse skupaj bilo intenzivno, tehnično dovršeno in brez odvečnega govorjenja. Propagandhi so takrat izdali album Today's Empires Tomorrow's Ashes, ki je napovedal nekako metamorfozo skupine, ki se je z leti le še poglabljala oziroma stopnjevala in je vidna v zadnjem albumu Failed States. Minilo pa je že tudi 4 leta od kar so ti svojeglavi kanadčani utirali pot po Evropi in bližini naše ljub(k)e Slovenije, ki so se je uspešno ogibali, vse do prihodnjega julija, ko se ustavijo v Tolminu na Punk Rock Holiday.

Kanadčani so si tokrat za predskupini izbrali War on Women in Shai Hulud. War on Women so skupina, ki šteje komaj slaba 3 leta in prihajajo iz Baltimorja, v ZDA. Sami svoj zvok opisujejo kot mešanico zgodnje Metallice in Bikini Kill. Skupino sestavlja pet članov; dva ženskega in tretrije moškega spola. Prav tako kot Propagandhi je tudi pri War on Women v ospredju sporočilo, za glasbo samo, saj se kot zagreti/e feministi/ke zavzemajo proti seksizmu in tradicionalni vlogi žensk v patriarhalni družbi. Idelogija, ki je vsekako blizu glavni skupini tej turneje. Skupina se za svoja stališča zavzema preko nastopa in govorov med pesmimi. Na odru se počutijo dovolj domače, da se ne dajo motiti, se popolnoma sprostijo in tudi zagovarjajo svoja stališča.

Mrkogledi, ljudomrzni metalcorovci Shai Hulud so bili naslednji in so samo še enkrat več pokazali, da navkljub vsem spremembam članov, še vedno lahko poskrbijo za odličen odrski nastop. Prav tako jih gre pohvaliti glede energičnosti, saj v nastop vložijo veliko več kot skupine, ki so tudi do pol mlajše. Vedno, ko gledam nastop teh metalcorovcev (sam termin je uporabljen v dobrem starem pomenu, preden so ga pokvarile te novodobne skupine) se sprašujem zakaj za vraga jih ne sprejme širša množica in kje in zakaj so zrasle te pregrade. Struktura pesmi, bes in iskrenost ki jo premorejo je na zavidljivo visoko ravni, ne glede na postavo. Čeprav je skupina na turneji, da predstavi novi album Reach Beyond the Sun je zanimivo, da jih ne spremlja pevec, ki je z njimi tudi posnel ta album (je pa res posnel večinoma spremljevalnih vokalov -  da mu ne delam krivice). Sicer pa je to že dobro znana zgodba Shai Hulud, saj jim nikakor ne uspe obdržati pevcev. Trenutnega pevca (Justin Kraus, ki je član skupine With Life in Mind) so našli s pomočjo avdicije. Kakorkoli že, tudi Justin se je odlično znašel v vlogi frontmana zasedbe, ki igra že več kot petnjast let. Shai Hulud so nam predstavili kar nekaj novih pesmi: The Mean Spirits Breathing, Reach Beyond the Sun, To Suffer Fools. Nove pesmi v živo zvenijo odlično, a seveda še ne gre odpisati starih pesmi: For the World, A Profound Hatred of Man, Solely Concentrating on the Negative Aspects of Life, Set Your Body Ablaze, Hardly, My Heart Bleeds the Darkest Blood. Zaključili so z udarno Misanthropy Pure in tistih nekaj nadebudnežev v prvih vrstah je dobilo zasluženi odmor, da si odpočijejo grla.

 

Med nastopom Shai Hulud in Propagandhi, je svoje mesto na odru našel tudi predstavnik skupine Sea Sheperd, ki so z besedami njihovega predstavnika "eko teroristi". Za vse, ki ne poznate te mednarodne ne-profitne organizacije, naj povem, da se ukvarjajo z ohranjanjanjem morskega ekosistema in živalskih vrst in ob tem veliko krat posežejo tudi po radikalnih metodah. Kolikor mi je znano so Sea Shepherdi bili prisotni na vseh tokratnih koncertnih Propagandhi. In vedno je njihov lokalni predstavnik dobil priložnost, da na kratko predstavi to organizacijo. Po nekaj minutnem govoru je vendarle napočil čas še za nekaj glasbe.

 

Propagandhiso skupine katere pomembnost je težko opisati z besedami. Redko se najdejo v ospredju z vsemi nosilci punk rocka, a to ni zaradi tega, ker si ne bi zaslužili. Težko je najti skupino, ki bi bila bolj socialno ozaveščena in politično aktivirana. Težko se je ne ujeti v tok misli skupine, medtem, ko ti svoje ideje predstavijo v živo na odru, le nekaj metrov vstran. Propagandhi so kot vino, starejši so, boljši so. Skupina deluje nadčloveško, kot glasbeni super heroji, ki svoje instrumente obvladajo do najmanjše potankosti. Kot zelo dobro naoljen stroj, ki se v danem trenutku ne more ustaviti; pri katerem ne opaziš niti malega zastoja; o kakršnikoli okvari pa seveda ni duha ne sluha. Skupina s svojo uigranostjo zbrzi skozi izbrane komade. Čeprav igrajo debelo uro, mine vse skupaj kot trenutek, za katerega si seveda ne želiš, da bi se končal. Nedavno so izdali svoj prvi album za založbo Epitaph, ki je naslovljen Failed States in po katerem je tudi turneja dobila ime - Failed States European tour 2013. Nastop se je začel s pesmijo Dear Coach's Corner. Pesem, ki tako dobre povzame bistvo skupine, njihovo ljubezen do politike in ljubezen do hokeja. Nadaljevali so s Fuck the Borders, Speculative Fiction, Note to Self, Failed States, Lotus Gait, Nation States, Things I Like, Human(e) Meat, Night Letters, Rattan Cane in še kaj se je našlo. Komaj sedaj se zavedam, da je skupina odigrala dobro polovico novega albuma, za nameček, logično, dodala še kopico starih pesmi in da je vse skupaj minilo mnogo prehitro. Gotovo bi se z mano strinjala dobro napolnjena Arena in vsi njihovi iztrošeni in raskavi glasovi, kar je pač posledica glasnega prepevanja in neizmernega uživanja. Ko gledaš na oder se dejansko začneš zavedati kako bi koncerti naj izgledali in kako bi skupine naj zvenele. Če so me Propagandhi navdušili že v prejšnjem desetletju, moram priznati, da me njihova sporočilnost iz leta v leto venomer znova osupne in še vedno preseneti. Vsekakor do trenutka, ko so zapustili oder in se na kratko vrnili za pesmi Bangers Embrace, Back to the Motor League in Stick the Fucking Flag Up Your Goddam Ass, You Sonofabitchv dvorani ni bilo nikogar, ki bi si želel, da je večera že konec. A na žalost se vse dobre stvari končajo in tako je bilo tudi tokrat. Čeprav je še do takrat kar nekaj časa, se nadvse že veselim Propagandhi na letošnji izvedbi Punk Rock Holiday v Tolminu.
Mitja Kšela


« nazaj