Kolumne

Kaznuj, ne sprašuj!

Ne mine dan, da ne v javnost pricurlja novica o povečanju kazni za takšen ali drugačen prestopek, pa naj gre za kaznivo dejanje ali le za prekršek. Potem ko je včeraj, 1.7.2011, stopil v veljavo novi zakon o pravilih v cestnem prometu, ki ponovno povečuje sankcije za prometne prekrške, se tudi na Ministrstvu za zdravje pripravljajo na povišanje denarnih kazni oz. glob za vse, ki si drznejo posedovati zavojček zloglasne rastline Canabis sativa, po domače trava. Državna represija se tako stopnjuje na vseh področjih. Ki pa je obratno sorazmerna legitimnosti oblasti. Toda pojdimo lepo po vrsti.

V zadnjih 10ih letih se kazni za prometne prekrške stalno povečujejo. Značilno za povečanje kazni je, da je učinek na potencialne kršilce takojšen, vendar hkrati kratkotrajen. Tako je bilo tudi na tem področju. Prva pol leta po uvedbi novih kazni so vozniki pazljivejši, kasneje pa je vse po starem. Razlika je le v proračunski blagajni, ki se bistveno bolj napolni z višjimi globami. Na ta način država uvaja prikrito obdavčenje določene skupine državljanov. Seveda se lahko temu obdavčenju izognemo, vendar veliko prometnih prekrškov naredimo povsem nezavedno, ko na določenem odseku namesto 50 km/h vozimo 60 km/h. Poanta je pa predvsem v tem, da višina kazni ni tista, ki največ prispeva k spoštovanju pravil. Na voznika vpliva predvsem to, ali ga lahko zasačijo ali ne.

Če je pri prometnih prekrških po nekakšni sprevrženi logiki povišanje kazni sprejemljivo, pa to ne moremo trditi za povišanje kazni za posedovanje marihuane. Tu vsakršna racionalnost odpove. Vse skupaj bolj spominja na lov na čarovnice, na odprti na lov na dekadentno mladino, ki namesto da bi v miru čakala, da pride na vrsto pri svoji svetovalki na zavodu za zaposlovanje, svojo bleščečo prihodnost večnega iskalca slabo plačane začasne zaposlitve ogroža s kajenjem opojne posušene rastlinice. Namesto da bi "prosvetljena, liberalna in socialna" vlada sledila sledila zgledom nekaterih drugih evropskih držav in vsaj dekriminalizirala posedovanje marihuane za osebno rabo, stopnjuje represijo in uvaja drakonske kazni. Poleg povsem neprimernega odnosa do mehkih drog, glede na njihodo družbeno škodljivost, pa je druga bedarija (drugače se to ne da poimenovati oz. da se, vendar ima tudi naša spletna stran svoj bonton) denarno kaznovanje predvsem mlajših oseb, ki bodo večinska ciljna skupina policistov. Jasno je namreč, da se mladi, ki večinoma živijo pri starših, saj jim drugega ne preostane, zbirajo na javnih prostorih in tam tudi uživajo prepovedane snovi. Tako da bodo prav ti preganjani s strani varuhov reda in miru. Starejši in premožnejši uživalci bodo v varnem zavetju svojih vikendic lahko nemoteno posedovali in posledično kadili, saj v stanovanje policija zaenkrat še ne more nemoteno vstopati. Tako bodo denarno kaznovani predvsem mlajši, ki svojih prihodkov skoraj nimajo, če pa jih imajo, jih imajo zelo nizke. Denarna kazen bo po eni strani prizadela tiste z nižjimi dohodki in je kot taka nepravična, saj ne upošteva dohodkovnih razlik. Kar pomeni, da bo nekdo z visokimi dohodki neprimerno manj prizadet zaradi takšne globe in ne bo imelo velikega učinka nanj. Obratno pa velja za nekoga z nizkimi dohodki. Razredna vojna proti revnim, že videno. Po drugi strani pa bodo kaznovani mladoletni, ki nimajo svojih dohodkov, in bodo namesto njih kazni plačali starši. Kar pomeni, da takšna denarna kazen ne bo imelo učinka na mladoletnika, saj ne bo prizadela njegovih financ.

Očitno je, da bolj ko oblast in celoten režim buržoazne diktature izgublja podporo med ljudmi (kolikšen procent sploh še verjame v demokracijo?), bolj se zateka k represiji. Že ničkolikokrat videno v človeški zgodovini. Le zgodovinski spomin človeka je zelo kratek. Nekje na ravni človeške ribice. Z drakonskimi kaznimi skuša Oblast sama sebi dopovedati, da ima še vedno moč, da je še vedno ona tista, ki odloča o našem življenju. In na žalost tudi je tako. S tem ko je talka finančnega kapitala in elit, ko s svojo nemočjo med ljudmi budi željo po Odrešeniku, Vodji, ki bo zadeve postavil na svoje mesto. S svojim početjem mu že tlakuje pot. Ob naraščajoči gospodarski krizi je discipliniranje množic nujno opravilo. In pri tem ji asistirajo stari služabniki vsakršne oblasti, množični mediji, s svojo navidezno skrbjo za navidezno demokracijo. Bliža se spopad med avtokratično in libertarno ureditvijo družbe. In takrat bo tudi zavojček marihuane dovolj dober izgovor Oblasti, da moteče elemente utiša. Tako kot od legalne opojne pijače nacejani mož utiša nepokorno, v njegovo moč dvomečo ženo. S trdo pestjo. 


« nazaj