Intervjuji

Humanhostbody

Prihajajo z Obale, so hitri, težki, počasi, kruleči, jezni... Tako kot bend kot tudi kot posamezniki. Humanhostbody so pred kratkim izdali prvi album Severe Collapse in ob tej priložnosti vam jih tudi posebej predstavljamo. Na vprašanja je odgovarjal vokalist Luka.

Humanhostbody ste že dolgo časa na sceni. Kako se bend, kljub občasnim pauzam, obdrži toliko časa skupaj in ob tem še vedno ohrani željo po skupnem ustvarjanju?

Ciao, 13.brat. HHB so nastali, ko smo bili še klinci, imeli smo 18 let. Zdaj smo vsi čez 30. Kar drži bend skupaj je prijateljstvo in nuja po igranju. Mislim, da smo več kot bend, ker nas povezuje ne le igranje v bendu, ampak tudi druženje, ter druge aktivnosti v lajfu. Druga stvar pa je prav ta nuja po igranju in ustvarjanju. Za nas so vaje in koncertiranje kot terapija, ritual za sproščanje negativne energije, beg pred realnostjo,...

 

Nekaj časa se niste pojavljali, verjetno tudi zaradi zasedenosti z drugimi glasbenimi projekti. Kaj je botrovalo novemu zagonu in konec koncev k nastanku prvega pravega albuma?

Ma HHB deluje dokaj kostantno, imamo pa počasen tempo. Res je da smo vsi vpleteni v projekte, ampak najdemo kompromis, da je HHB kolikor se da prioriteta. Andrej je aktiven z Ater Ero, Marko igra za No Limits in pred kratkim je bil še z Omega Sun, jaz(Luka) imam nov projekt Pakt in še solo drone/noise projekt Umdhlebi. Dado pa je lih kar dobu otroka in je to njegov največji projekt.

Torej zagona ni. HHB pluje z svojim tempom in tako je tudi snemanje plate šlo. Začeli smo pred dobrim letom z bobni in končali zadevo pred kratkim.


Kaj se skriva za imenom benda?

A joooj...iskreno povedano smo bili zapušeni v Ljubljani v fletu, kjer so stanovali Andrej, Marko pa Alen in gledali smo South park. V zadnji epizodi osme sezone Woodland Critter Christmas, ena od živali, ki je vpletena v satanistični ritual reče „all we need is a human host body.“ Nam je bilo to cool in smo rekli, da se tako kličemo...evo zdaj imamo to ime do konc lajfa.

 

Pri vašem bendu so poleg glasne glasbe pomembna tudi besedila. Kako njihovo angažiranost uskladite znotraj benda? Predvidevam, da jih piše večinoma Luka. Ali pride do situacije, ko se kakšen član benda ne bi strinjal s kakšnim besedilom?

 

Ja, jaz pišem besedila in HHB je moja platforma za izražanje mojega pogleda na svet. Besedila so mi bila vedno najbolj pomembna pri punk glasbi in zato se trudim, da so HHB bend z sporočilom. Na kratko so vsa besedila osredotočena na anarho-primitivistično kritiko civilizacije*. Res v zadnjem času je dosti besedil povezanih z navadnim bojem proti družb na splošno. Predvsem so bila močna inspiracija vstaje in dogajanje v anti-kapitalističnem bloku.

V HHB se vsi strinjamo, da svet v katerem živimo in način življenja je napačen. Kako bi to rešli pa ima vsak posameznik svoj pogled.

*Avtorji iz katerih črpamo besedila so: John Zerzan, Ted Kaczynski, Pierre Clastres, Fredy Perlman,...

Če bi poenostavili in skušali spraviti vaš glasbeni izraz na en glasbeni žanr, bi vas verjetno označili za metal bend. Kajti v vaši glasbi je čutiti dediščino black, death, thrash metala. Metal je po eni strani precej konzervativna zadeva, klasični metalec je pogosto orientiran samo na zven bendov, manj pa na celotni kontekst v katerem neka glasbena scena deluje, kaj bendi sporočajo itd. Posledično se to kaže tudi v pogledu na svet. Politični aktivizem je tako na tej sceni redek. Vas seveda ne moremo uvrstiti na metal sceno, se pa vse skupaj meša in križa. Vaše mnenje o razmerju med metalom in kritičnosto do obstoječega sistema?

Metal je navaden rock'n'roll in vemo da r'n'r je bratranec kapitalizma. Kot radi rečemo, HHB smo metal bend za pankurje in to tudi smo. Mi ne igramo na metal koncertih in festivalih...ker pač nismo del te scene. Nočemo igrat pred folkom, ki jim je ok, da se na njihovi sceni pojavlja nacionalizem, homofobija, seksizem in vsi ostali pizdematerizmi....Ne me razumeti, kot da je punk imun na vse to, ampak punk vsaj skuša to preprečit. Metal je en navaden žanr za potrošniško družbo, ki si misli, da je alternativna....in tukaj lahko spet vlečem smernice, da v punku je podobno.

Skratka tu odpiraš debato, ki se lahko preveč zavleče in jo zaključim tako, da politično ne moreš ločiti od glasbenega(umetnosti), kar metal tega ne razume.

Pred kratkim ste bili na krajši balkanski turneji. Kako je potekala? Kakšni so izzivi za bend na takšnih turnejah, v času ko je bendov vedno več in posledično tudi turnej in koncertov? Pred leti je bil dogodek, če se je pojavil tuj bend v domačem kraju, sedaj je tega že toliko, da niti znana imena ne zbudijo več velikega navdušenja. Kriza preobilja glasbe?

Turneja je bila super. Prvi izziv je bil ta, da ni bilo Dadota in nam je priskočil na pomoč Martin, Šved k je igral v Shades Of Grey in je zdaj pravnomočni član HHB. Drugo je to, da smo igrali v placih kjer še nismo bili. Najbolj zanimiva izkušnja je bila Triana. Ampak v detajle turneje ne bom šel, ker je preveč zgodb za povedat. Bomo pa kmalu objavili tour report na HHB tumblrju in na Likvidheroin tumblrju.

http://likvidheroin.tumblr.com/
http://humanhostbody.tumblr.com/

Res je, da je vedno več bendov in je vedno težje dobit špile, ker je „gužva“...še posebej v pomladnem in jesenskem obdobju.
Definitivno je preobilje v glasbi, ampak po drugi strani je na naši domači sceni DIY punk skorajda izumrl. Ni več kolektivov, ki bi delali majhne bende. To zelo pogrešam v Ljubljani in drugod.

 

Punk in hardkor bosta dopolnila 40 let, nekdanji pankerji so že 60letniki. Včasih je bilo značilno, da generacije pridejo in gredo, sedaj pa smo v situaciji, ko se na koncertih in sceni pojavljajo tako 50letniki kot 15letniki, praktično generacije staršev in otrok. Kakšen je vaš pogled na generacijske razlike znotraj scene? Kako povezati izkušnje starejših in energijo mladih, ki šele pridejo na sceno?

 

Lepa anekdota iz turneje je, da so nam v Mostarju delali koncert dečki, ki so bili 10 let mlajši od nas in smo mi bili prvi koncert, ki so ga organizirali. V bistvu sem tudi jaz pred 10 leti prvič organiziral koncert in vem, da si bom prvi koncert za zmeraj zapomnili. Tako da mi je bilo to zelo pri srcu.
Generacijske razlike so le v izkušnjah in to da je nekdo živel v času kaset, eni v času CD-jev in tako naprej. V panku smo vsi večno mladi. Pank je tista stvar, ki jo držim z vso močjo pri sebi, ker je edina stvar, ki mi daje moč in smisel v tem življenju. Pank je naš eliksir za mladost in ne bom ga spustil iz rok. Z veseljem pa ga delim z drugimi, naj bodo mlajši ali starejši.

 

Člani benda se pojavljate še pri drugih glasbenih projektih. Lahko na kratko predstaviš še druge plati vašega glasbenega predstavljanja?

Na kratko sem že prej odgovoril, sedaj pa malo bolj podrobno. 
Andrej igra v Ater Era, ki je najbolj perspektiven BM bend na sceni pri nas. Upam da letos vidimo še eno veličastno plato izpod njihovih prstov. Imamo srečo da smo slišali nove komade, ki so že posneti in lahko garantiramo, da je to najboljši material do zdaj!
Marko igra z HC veterani No Limits, k jih lahko redno vidite na domačih odrih.
Jaz mam zdaj novi band, k ise kliče Pakt in prvič igram kitaro v bendu. Zveni kot hrupni d-beat in imamo že nekaj špilov zabookiranih za to poletje. Druga zadeva v katero sem vpleten pa je Umdhlebi, k je noise/drone projekt. Imam 2 kaseti izdani in zdaj poleti bom imel nekaj špilov.

Ob glasbeni dejavnosti vodiš tudi založbo Panda Banda. Kakšna je usmeritev založbe? Kako priti s svojimi izdajami do glasbenih navdušencev, ki so še zadnji finančni podporniki neodvisnih izdaj?

Mah...Panda Banda se ne trudi zadev prodajati, ampak naš pojnt je podpirat tovariše, ki bi radi izdali plato. Navdušenci pridejo sami do nas. Če nam uspe prodati dovolj plat za naslednjo izdajo, smo veseli.

V zadnjem času spremljamo tudi preporod obalne scene, ki je dobila nov zagon z novim avtonomnim prostorom Inde. Kako ste vključeni v to iniciativo in kako se vaše aktivnosti skladajo z usmeritvijo prostora?

Inde je najpomembnejši dogodek, ki se je zgodil v zadnjih 10 letih v KP. Pa ni, da kaj pretiravam. Samo iz našega osebnega vidika je tako. Inde je rešil ogromno posameznikov, ki niso vedeli kam s prostim časom in ustvarjalnostjo. Marko in jaz sva tam skoraj na dnevni bazi. Ena bistvena stvar, ki je vplivala na nas, je da ko pridemo v druge skvote po svetu vidimo koliko truda je potrebno za to in zato zdaj še bolj spoštujemo takšne place. Oba delava tam dogodke in sva vklučena v več skupin, ki delajo v prostoru.
Več informacij o INDE lahko dobite na spletni strani http://www.indeplatforma.org Priporočamo se tudi za bilo kakšno podporo, naj si bo v pismah podpore, materialu ali denarju.

13.brat, hvala ti za pozornost!
Za anarhijo, za divjino!

« nazaj