Intervjuji

Make do and Mend

Make do and Mend so skupina, ki se šele dobro prebija na punk rock površje. Po dveh nadvse dobro sprejetih EP-jih so leta 2010 izdali svoj prvenec, ki je izšel pri založbi Paper + Plastick, ki jo vodi bobnar skupine Less Than Jake. Med tem se fantje že pripravljajo za izdajo svojega drugega albuma, ki nosi naslov Everything You Ever Loved in bo izšel čez teden dni, pri založbi Rise Records. Intervju je nastal na letošnji izvedbi Groezrocka, zato je vse skupaj potekalo z nadsvetlobno hitrostjo.

 

Se lahko predstaviš?

Moje ime je Matt in sem bobnar pri Make do and Mend.

 

Kako je bilo igrati ob dvanjastih in to na tako velikem festivalu?

Po resnici povedano, je bilo malo strašljivo, saj smo morali zgodaj vstati, postaviti merch in pripraviti celotno opremo za na oder. Seveda smo mogli to narediti dovolj zgodaj, da nam je ostalo še nekaj časa za pripravo za na oder. Ampak vse se je v redu izteklo. Zagotovo nas je malo prevzelo in sam si nikakor ne bi želel igrati ob dvanajstih. Želel bi si nekaj več časa za pripravo, dodatnih nekaj ur, ampak se je izteklo super, saj smo že odigrali in sedaj lahko uživamo ob drugih skupinah. Zato se ne bom pritoževal.

 

Ko si že omenil, koga pa želiš videti?

Seveda sem navdušen nad kar nekaj skupinami danes. Zelo se veselim nastopa Motion City Soundtrack, ki igrajo sedaj. Ko končamo z intervjujem jih grem poslušat. The Bronx so eden izmed mojih najljubših bendov, zato bom gledal tudi njih. Seveda se zelo veselim tudi nastopa Hot Water Music.

 

Z njimi ste že tudi bili na turneji.

Drži. Ampak so res ena izmed mojih najljubših skupin vseh časov. Naj pomislim, še kdo? Terror, se veselim. Ne smem pozabiti na Gorilla Biscuits. Smešna zgodba. Ko sem bil star sedemnajst let sem imel karte za koncert Gorilla Boiscuits, ampak sem večer pred koncertom bil aretiran. Nisem kriminalec, niti približno, ampak me je to tako vrglo iz tira, da sem karte prodal. Takrat sem živel s starši in ko sem jim povedal, da sem bil aretiran, sem se pač odločil, da ne grem na koncert. In vse do danes, mi jih ni uspelo videti, zato bo danes prvič!


Če smem, bi vprašal zakaj pa si bil aretiran?

Vse skupaj me spravi v zadrego. S trgovine sem poskusil ukrasti čevlje. Bil sem mlad in nor in sem poskušal ukrasti slip-on in so me ujeli in ni bilo prijetno. Moral sem tudi v zaporno celico, kjer sem preživel dve uri. Spomnim, da je poleg mene bil sedemdesetletni možakar, ki je bil oblečen v žensko, vključno z joški. Drl se je na vse pretege in od takrat nisem več ničesar ukradel. Bil sem nadvse prestrašen.


Se pravi, da te je izučilo!

Drži. Res me je izučilo.

 

Tokrat ste v Evropi kot del velikega paketa skupin (Every Time I Die, Cancer Bats in Set Your Goals). Ali obstaja kaka zgodba ali so vas preprosto vprašali in ste privolili?

Nekako tako. Z vsemi temi skupinami smo prijatelji. Every Time I Die so mi super in da sem lahko z njimi na turneji je odlično. Prav tako so Set Your Goals in Cancer Bats super skupine. Imeli smo namen se vrniti v Evropo in ko se je pokazala ta priložnost, smo jo seveda zagrabili in je bila smiselna.


Ok, povejva še nekaj o založbah. Sploh ne vem kje začeti, saj ste jih menjali že ogromno.

Vem ja. (smeh) Ampak tega je konec. Našli smo dom in se jih bomo držali.


Se pravi, to so Rise Records.

Oni so dom.


Se pravi Panic Records niso več akualni?

To poglavje je konec. Prišlo in odšlo. Preselili smo se.


Kaj pa Paper + Plastick?

Z njimi smo v dobrih odnosih. Rad imam Vinnya in vse, ki so kakorkoli povezani z založbo. Mogoče bomo še kdaj kaj sodelovali z njimi. Ampak trenutno je prišel čas, da se preselimo in si najdemo novi dom. Vse se je končalo prijateljske narave in še vedno jih imamo radi.


Part and Parcel EP. Kdo je imel idejo, da bi ploščo spremenili v uro? (Fantje so izdali enostranski 12 inčni plošček, h kateremu je kupec dobil tudi sestavne dele za uro in je tako svojo ploščo lahko spremenil v pravo stensko uro. Seveda, če si je le tega zaželel.)

Pravzaprav je to bila Vinnyeva ideja. Kar se tiče plošč je pravi vizionar. Si videl naš zadnji album, End Measured Mile? Všeč mu je najbolj nora umetnost, to je njegova stvar. Se pravi, da je tudi ideja za našo ploščo zrasla na njegovem zelniku. Čeprav smo samo idejo o sliki ure predlagali mi, je on razširil idejo tako, da je predlagal, da uro natisnemo na dejansko ploščo in dodamo dejanske dele ure. Za vinilke je najboljša izbira.

I

mam dve vprašanji glede določenih pesmi iz tega EP-ja. Prva je pesem Ghostal, ker se od verzije na lp nekako razlikuje. Seveda poleg tega, da je akustična izvedba pesmi. Nekaj mi manjka. Mogoče veš o čem govorim? (smeh)

Del pesmi, kjer poje naš prijatelj Jordan. (smeh) To slišim velikokrat. Nekako mislim, da ta del v akustični izvedbi ne bi prišel do izraza. Je pa res, da Jordana ni bilo nikjer blizu. Čisto po pravici. Ljudje so nas že več krat spraševali kaj se je zgodilo z Jordanovim delom. Ampak pesem smo nekoliko priredili. Če želite slišati Jordanov del boste morali poslušati različico z albuma.


Ok, naslednje vprašanje se navezuje na pesem Touché Amoré Home Away from Here. Zakaj ste izbrali ravno to pesem?

Nekako smo zelo blizu z velikim številom skupin; med temi so zagotovo tudi Touché Amoré, s katerimi smo že nekaj let zelo dobri prijatelji. Z njimi smo tudi posneli split sedem palčni plošček. Vse skupine s katerimi smo dobri prijatelji, so nam tudi glasbeno zelo blizu. Veliko jih poslušamo. In ko je James (pevec skupine op.a.) slišal pesem Home Away from Here je takoj naslednjo sekundo, še preden smo se odločili, da bomo naredili akustičen izdelek, povedal, da bi ti akordi, čeprav so hitre in agresivne, zvenele čudovito v akustični preobleki. In ko je dejansko prišlo do snemanja, smo se odločili, da bomo vključili tudi priredbo in smo debatirali o Police ali Oasis oz. nečem kar bi bilo veliko lažje in bolj smiselno. Ampak odločili smo, da jebeš vse skupaj in smo rekli, da bomo naredili priredbo naših prijateljev in tako smo prišli do pesmi Touché Amoré.


Novi album je pred vrati. Če se ne motim, smo naslovno pesem slišali tudi danes?

Drži. To je pesem, Everything I Ever Loved, ki smo jo zaigrali kot prvo.


Kako je potekalo snemanje?

Bilo je super, kot vedno. Izdelek je odličen in to je vse kar lahko zahtevaš. Zadeva izide 19. Junija.


Letos ste tudi del Warped Toura. Imaš kakšna pričakovanja?

Da, Warped se začne 16. junija in album izide tri dni pozneje, kar je super.


Kdo ali kaj je gonilna sila the Wave?

Hmm...Rekel bi, da je neka gonilna sila za glasbeno sceno, katere del smo. Zadeva ima razsežnosti tudi daleč preko the Wave. Mislim, da so vsi mladi bendi, ki so trenutno del scene, ne neki isti stopnji, tako glasbeno kot tudi v razmišljanju. Vsi imamo radi iskreno in strastno glasbo. To je scena brez nekega nastopaštva, nismo rock zvezvd, ne obnašamo se kot rock zvezde in najpomembneje ne obnašamo se kot idioti. Vsi smo navadni ljudje, ki imajo radi glasbo in igrajo v skupinah. Vsi smo na istem. Mislim, da je to razmišljanje, ki nas žene naprej, prav tako tudi naše prijatelje.


Pred kratkim se je Mike basist odločil, da bo igral le še za Defeater. Kakšni so vaši odnosi sedaj?

Še vedno so eni izmed naših najboljših prijateljev. In naš novi basist Lucas je izjemen. Imam občutek, da je že od nekdaj spadal v našo skupino. In glede na to, kako se je vse skupaj izšlo, je res imenitno. Še vedno smo najboljši prijatelji in nikakor ni nobenih zamer.


Vašemu nastopu je manjkala samo ena pesem - TL. Ali je oseba iz pesmi še vedno del vašega življenja?

Pesem govori o enem izmed boljših prijateljev mojega brata in ne, nista več prijatelja. Se pravi, da ni več del naših življenj. Ampak prepričan sem... Vsi imamo v življenju ljudi, s katerimi smo si bili zelo blizu, ko smo bili mlajši, ampak žal se včasih naše poti razidejo. To se zgodi, brez kakršnegakoli razloga. Ampak spomini še vedno ostanejo in na njih gledaš kot nekaj kar ti bo vedno blizu. Tudi, ko se tako prijateljstvo konča.


Za album End Measure Mile imate dva videospota. Povej nekaj besed o animiranem.

Naš prijatelj Matt, ki veliko dela z Vinnyem od Paper + Plastick je bil fan naše skupine in smo se nekaj pogovarjali. Nato smo se v Evropi srečali, na enem izmed naših koncertov, in je res odličen animator. Ko je beseda nanesla na naš video, smo se odločili, da ga prepustimo Mattu, ker je dober v svojem poslu in je že imel idejo, katero je nato samo malo razširil. Super mu je uspelo in res je izkazal.


In poklon vsem vašim prijateljem? Je kaki poseben pomen?

Ne, pač oglašujemo tudi svoje prijatelje.


Ker se ti mudi, bi rad še kaj dodal?

Najlepša hvala za intervju.


« nazaj