Intervjuji

Final Approach

Final Approach vsi poznamo. Letos praznujejo svojo prvo okroglo obletnico in ob tej priliki sem jim poslal par vprašanj, na katera je odgovoril kitarist Jure.

Final Approach ni novo ime na domači hardcore/punk sceni. Koliko časa ste že skupaj in kako se je vse začelo?
Začeli smo leta 2002. Bili smo prijatelji, ki smo večino prostega časa preživeli skupaj, vsi smo imeli radi punk glasbo, zato je ideja o bendu obstajala že kar precej časa, ko smo se končno dogovorili kdo bo kaj igral je bilo to to. Imeli smo tudi srečo kar se tiče prostora za vaje saj obstaja v Krškem odličen plac, ki je že kakšnih 30 let pod samoupravljanjem panksov, kjer so nam takoj dodelili termin.

Se pravi bo naslednje leto vaša prva okrogla obletnica. Kaj se iz tega obdobja najraje spomniš?
Ja kar težko verjamem, da je mimo že deset let. Če bi že moral kaj izpostaviti bi to bila verjetno prva turneja po Nemčiji in Poljski. To je bilo nekaj kar se mi ni niti sanjalo, da bi se nam lahko zgodilo, ko smo začenjali z bendom. Sploh ker z bendom nismo imeli nikakršnih dolgoročnih planov. Delali smo samo to kar nas je zares veselilo in si mislili 'kam pade, pade'. In po pozitivni recenziji prvega dema na Xstorm insideX :) se je stvar odvrtela sama od sebe. Drugače se pa vedno rad spomnim tudi vseh drugih pohajanj po bližnji in daljni okolici, krajev, ki se mi ni niti sanjalo da obstajajo kaj šele da bom kdaj igral tam in seveda druženja za vsemi zanimivimi ljudmi, ki smo jih srečali na poti.

V vsem tem času, ne morem reči, da ste nas ravno zasuli s platami. Ste imeli kako pavzo vmes?
Res nismo preveč produktivni kar se tiče izdanih plat smo pa odšpilali okoli 140 koncertov v tem času. Nikoli se nismo prav zavzeli, da bi naredili neke malo bolj konkretne posnetke. Ko smo imeli par novih komadov smo na hitro posneli nek demo s katerim nismo bili najbolj zadovoljni in si rekli, da se bomo ko bo čas malo bolj potrudili. Potem pa se naredi spet par novih komadov, ki so ti boljši in hitro se pozabi na stare demo posnetke. Tako da imamo v bistvu kar precej materiala, ki se valja po raznih kotih. Pavze nismo imeli je pa res da zadnjih par let malo težje uskladimo čas kot 6 let nazaj, vsak ima neke svoje 'obveznosti' in ne moremo več cele dneve preživeti skupaj v placu in po koncertih.

Vaša zadnja in edina plata Lost Youth je izšla že 6 let nazaj. Kdaj bo nova?
Nova plata je v bistvu že posneta in bo zunaj v začetku leta 2012.

Kaj lahko od nje pričakujemo? Se že ve kak bo naslov?
Pričakujete lahko 12 hardcore punk komadov v cca 15ih minutah :). Naslov bo pa po vsej verjetnosti Discover Hate (sam ne bo preveč hejterska :))

Super. Se pravi, bo to neke vrste nadaljevanje ''izgubljene mladine''?
Ja mislim, da bi lahko tako rekli. Opazne so sicer določene razlike ampak vseeno nismo preveč eksperimentirali. Kdo nas spremlja bo z lahkoto ugotovil da je to nov Final Approach album :). Kar se pa tiče produkcije in snemanja smo se tokrat odločili, da vse naredimo sami in glede na to, da smo se praktično učili med izdelavo albuma in zelo povprečno opremo je na koncu stvar izpadla kar dobro. Pustili smo si pa še nekaj fore, da bo naslednji album lahko še boljši :).

Kaj navdihuje vaše ustvarjanje v teh kriznih časih?
Navdiha za nek kritičen komad danes res ne manjka. Čeprav mislim, da kriza v današnjih časih ni nič večja kot par let nazaj, ko je uradno naj ne bi bilo. Dogajale so se iste svinjarije in že takarat smo slutili, da to ne more dolgo trajati. Tako, da navdih pride kot vedno iz vsakodnevnega življenja, ko ti pot prekrižajo stvari za katere misliš, da so neumne in nepotrebne za prijetno življenje na našem planetu.

Kaj pa muska. Si slišal kak dober bend v teh dneh?
Kar nekaj novejših bendov si vrtim v teh dneh. Zadnje čase so me najbolj prepričali kašni Dean Dirg, Snob Value, Sista Sekunden, Beyond Pink, Xaxaxa, Brat Pack, Citizen Patrol, OFF!... Res pa je, da mi že kar precej časa ni nek album zares prirasel k srcu. Ne vem pa točno ali je hec v tem, da lahko danes dobiš iz neta kar koli hočeš in vse skupaj precej bolj površno preposlušam kot pa nekoč ko sem kupil dve kaseti na mesec in jih drgnil do onemoglosti, ali pač trenutno ni pravi čas za linije ki so po mojem okusu.

Kaj je drugače še novega v Krškem? Imam občutek kot da je kkXhc malo potihnil v zadnjem letu. Verjetno zato ker se je klub prenavljal?
Ja v Krškem je MC od julija zopet odprt in mi smo začeli s polno paro delati koncerte tako, da imamo program že kar zapolnjen tam nekje do marca. Aktivirala se je tudi mlajša ekipa iz okolice Krškega. Naredili so bend Positive Direction in zaskvotirali mlekarno :), kjer se je zgodilo že par koncertov, ki so bili super. Novost so tudi bend Love Anarchy, ki so trenutno prav tako posneli nov material in upam da bo stvar kmalu zunaj. To so pa več ali manj vse novosti ki mi trenutno padejo na pamet.

Še zadnja beseda. Mogoče kak dober nasvet za mlade punkse? Al pa za stare? :)
Kaj vem če bi že moral dati kak nasvet bi rekel mladim naj bodo aktivni. Čim manj jamranja in čim več akcije (velja tudi za starejše :)). In dokler si s srcem pri stvari nikakor ne smeš odnehati, ko pa srca ni več zraven je pa bolje, da si najdeš kak hobi kot je ribolov ali pa popoldanska rekreacija s sodelavci (to velja pa predvsem za starejše :)).  


« nazaj